STATEK – Ruční výroba z ovoce a zeleniny

Vyberte si místní podnik

Srdce
Typ podniku:
Počet podniků v nabídce: 2490

STATEK – Ruční výroba z ovoce a zeleniny

STATEK - Ruční výroba z ovoce a zeleniny

IČ: STATEK - Ruční výroba z ovoce a zeleniny
Kalendova 879, 500 04 Hradec Králové

Otevírací doba: Dle domluvy na tel: 725 901 195
Webové stránky: www.statek-hd.cz
Kontaktní telefon: 725 901 195
Kontaktní email: Info@hradeckedelikatesy.cz
Odkaz na sociální sítě: Facebook

Kdo jsme

Kdykoliv si otevřete náš džem, skleničku s pestem nebo láhev kečupu, dýchne na vás české jaro, léto nebo podzim. Každý rok se snažíme podle ročních období nalézt to nejkvalitnější české ovoce, bylinky a zeleninu. Jejich vůni, barvu a chuť pak co nejšetrněji zastavíme v čase. Věříme, že nejzdravější jsou pro lidi potraviny z místa, kde žijí. Dokud někdo půdu obdělává šetrně a netýrá ji chemií.

Přineseme na váš stůl tradiční chutě od silného českého česneku po voňavou malinu v gurmánské kvalitě. Stejně jako spousty polozapomenutých klasických českých chutí a vůní: rukola, jitrocel, bez, černý jeřáb, anýz. Samozřejmě, olivový olej, citrony, sušená rajčata nebo různá semínka dovážíme. Ale zase jenom v co nejvyšší kvalitě a z jejich domoviny. Špetka něčeho z jiného koutu světa jenom podtrhuje lahodnost toho, co roste kolem nás.

Ať už dětem namažete chleba stoprocentní jahodovou zavařeninou, ponoříte si kousek masa do dýňového čatní nebo všechny příjemně překvapíte našim libečkovým pestem, ihned poznáte rozdíl: vše je zásadně bez chemie a průmyslových podvůdků. Náš kečup je hustý od rajčat, ne od škrobu. Jestli z něčeho nikdy neslevíme, pak je to poctivost surovin i zpracování.

Proto od března 2023 zavádíme na český trh nevídanou novinku: na našich výrobcích odteď najdete QR kódy. Když na ně namíříte telefon, otevře se vám přesný seznam surovin, ze kterých jsme vyrobili tuto konkrétní skleničku. Receptury se nemění – ale zdroje surovin občas ano. O tom vám povinné údaje o složení neřeknou nic. My se nemáme za co stydět a rádi vám ty informace poskytneme.

 

Náš příběh

V roce 2010 náhle začínal být problém sehnat český česnek. Všude byla spousta čínského. Jenomže ten jaksi nečesnekoval „po našem“. A tak jsme začali ten náš poctivý doma nakládat a zavařovat. Nejdříve pro sebe, pak pro známé a přátele. Až se začal prodávat stále více a více na právě vznikajících farmářských trzích. Ukázalo se, že máme vedle poctivého kuchařského přístupu i talent na kombinaci chutí. Vyzkoušejte naše slavné česnekové pesto s petrželí a uvidíte. Z paní Petry Kilingrové se stal nakonec šéfkuchař všech možných konzervovaných pochoutek, co jich v obchodě máme.

Hradecké delikatesy jsou manufaktura a myslíme si, že je to tak správně. Vše zpracováváme po malých množstvích tak, abychom každou borůvku, každý lístek bazalky nebo papričku měli pod kontrolou a zakonzervovali je co nejšetrněji. A to ve velkých kotlích nejde. Stejné je to s uhlídáním špičkové chuti. Vyhledávání kvalitních surovin, spolehlivých dodavatelů a technologií má na starosti David Kilingr. Ano, někdy dodavatele trochu „týráme“. Tím, že chceme vědět i nejmenší detaily o tom, v jakých podmínkách to ovoce, zelenina či bylinky vyrostly. Udržitelnost přitom pro nás není jen moderní zaklínadlo. Je to záruka stejné kvality letos, příští rok, napřesrok.

Vyzkoušejte dobroty z rodinné kuchyně Kilingrů v té vaší.

 

Proč Statek?

Protože prvními výrobci konzervovaných potravin byli právě statkáři. V Hradci se nám dochoval jeden z nejstarších statků z této doby: Červený dvůr dostavěný v roce 1790. Pět let poté Napoleon Bonaparte vypsal odměnu tomu, kdo najde způsob, jak dlouhodobě uchovat potraviny. Samozřejmě, pro armády. Tak vznikly první zavařeniny ve sklenicích. Zhruba o šedesát let později se u Hradce odehrála největší bitva na českém území. Účastnilo se ji na půlmilionu vojáků.

Je třeba říct, že rakouská a saská vojska v ní byla dost neslavně poražena. A prý ustupovala i přes Červený dvůr. Zda dostala k proviantu i nějaké místní zavařeniny, nevíme. Ale možné to je.

I když jsme manufaktura, začátkem 19. století by nám Hradečáci klidně mohli říkat statek. Něco si  vypěstujeme sami, něco nakoupíme od jiných. Co je ale důležité, že stejně jako někdejší statkáři zodpovídáme za každý výrobek svou rodinnou pověstí. A stejně jako naši předkové považujeme půdu za něco, co musí přetrvat po celé generace. Bez chemie, nepřirozených zásahů a s minimem odpadů. A vše co umíme recyklovat, vracíme opět na začátek výroby.

Produkovat bez ohledu na důsledky dneska umí kde-kdo. Vyrábět zdravé mňamky bez poškozování přírody my považujeme za poslání.

Petra & David Kilingrovi

STATEK

Hradecké delikatesy s.r.o.

Působí na území MAS:
Kategorie: obchody a prodejny, potraviny a přírodní produkty

Podobné subjekty

Zobrazit více podobných podniků